LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

“PASAULIO VIRTUVĖ”, FILMAS APIE LIETUVOS IMIGRANTES, BUS LAISVAI PRIEINAMAS INTERNETE TARPTAUTINĖS AKCIJOS “16 DIENŲ BE SMURTO” METU

2015-11-23

2015 m. lapkričio 25 d. jau dvidešimt ketvirtus metus iš eilės visame pasaulyje prasidės tarptautinė sąmoningumo kėlimo akcija „16 dienų be smurto“, kurioje jau ne vienerius metus dalyvauja ir Lietuva. Dokumentinio filmo “Pasaulio virtuvė” kūrėjai, norėdami paskatinti visus Lietuvos gyventojus aktyviai įsitraukti į šią reikšmingą kampaniją, dovanoja jiems laisvą prieigą prie pilnos filmo versijos internete, o prie jos dar prideda ir žaidimų bei užduočių, kurios filmo peržiūrą padarys įdomesnę ir prasmingesnę.

Dokumentinis filmas “Pasaulio virtuvė” pasakoja apie penkias moteris, kurios atsikraustė į Lietuvą iš skirtingų šalių, skirtingu metu ir dėl skirtingų priežasčių: jamaikietę Keisha Ingram, amerikietę Alicia Gian-Mačiulis, urugvajietę Marisą Leonavičienę, čečėnę Aminat Saijevą ir romę Boženą Karvelienę. Iš pirmo žvilgsnio, šių moterų gyvenimo istorijos atrodo neįtikėtinos, bet geriau įsižiūrėjus ir įsiklausius, pasirodo, kad tai gali nutikti kiekvienam iš mūsų. Iš ko “gaminame” savo pasaulį, kurį vadiname namais? Ar yra koks nors universalus “receptas”, kaip susikurti namus bet kurioje pasaulio vietoje? “Pasaulio virtuvė” – ne vien tik filmas, tai – kvietimas pasvarstyti, kas mus verčia jaustis svetimais, paraginimas ištiesti pagalbos ranką tiems, kas šalia mūsų nesijaučia visiškai savais.

Filmo premjera įvyko 2014 m. spalio mėn. Vilniaus kino teatre “Forum Cinemas Vingis”. Nuo to laiko kūrybinė grupė ir lygių galimybių ekspertai su filmu apkeliavo 15 Lietuvos miestų: Vilnių, Kauną, Šiaulius, Klaipėdą, Panevėžį, Marijampolę, Druskininkus, Alytų, Radviliškį, Pakruojį, Uteną, Anykščius, Tauragę, Joniškį ir Mažeikius. Savarankiškai filmo peržiūras surengė apie 300 Lietuvos šeimų, bendruomenių ir organizacijų, kurių tarpe – apie 100 Lietuvos vidurinių mokyklų ir apie 50 viešųjų bibliotekų. 2014 m. kovo mėn. 8 d. įvyko televizinė filmo premjera LRT Kultūra kanalu ir tarptautinė filmo premjera “Bio Paradis” kino teatre Islandijos sostinėje Reikjavike.

Filmas “Pasaulio virtuvė” kelionę į žiūrovų namus ir širdis pradėjo 2012 metų akcijos „16 dienų be smurto“ metu, kai režisierė Aistė Ptakauskė 2012 m. gruodžio 8 d. Valstybiniame jaunimo teatre pristatė pirmąjį dokumentinio spektaklio apie Lietuvoje gyvenančias imigrantes eskizą. Spektaklis susilaukė didžiulio susidomėjimo ir palaikymo. “Mes nežinojome, kad visai greta mūsų gyvena tokių įdomių žmonių! Mes supratimo neturėjome, kiek daug nuostabių dalykų vyksta Lietuvoje! Mes pamatėme save ir savo šalį visai kitomis akimis!”, kalbėjo žiūrovai. Spektaklį užsimanė pamatyti ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų gyventojai. Tada ir gimė idėja “Pasaulio virtuvę” išvystyti į pilnametražį dokumentinį filmą, kuris galėtų pasiekti visus Lietuvos kampelius.

Sąmoningumo kėlimo kampanija „16 dienų be smurto“ visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, vyksta kasmet nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 10 d. Pagrindinis šios kampanijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į smurto artimoje aplinkoje problemą ir paskatinti visus vieningai ieškoti būdų ją spręsti. Tiek nukentėjusieji nuo smurto, tiek jiems padedantys specialistai raginami dalytis savo patirtimi ir taip padrąsinti tuos, kurie iki šiol su panašiomis problemomis gyveno tyliai taikstydamiesi. “Džiaugiuosi, kad filmu “Pasaulio virtuvė” galiu prisidėti prie akcijos „16 dienų be smurto“ tikslų, – sako filmo režisierė A.Ptakauskė. – Po pirmojo dokumentinės pjesės pristatymo 2012 metais dažnai sulaukiu klausimo, kodėl šią pjesę pristačiau būtent akcijos „16 dienų be smurto“ metu. Juk smurto artimoje aplinkoje tema nei spektaklyje, nei filme neliečiama. Su šiuo teiginiu ne visai sutinku. Yra įvairių smurto ir prievartos formų. Neįsiklausymas į kito žmogaus poreikius, kito žmogaus saviraiškos slopinimas, mano manymu, yra viena iš jų. Filme “Pasaulio virtuvė” visų pirma stengėmės sukurti erdvę, kurioje galėtų laisvai skambėti šiaip jau mūsų visuomenėje dažnai slopinami arba tiesiog ignoruojami jos narių balsai. Išplatindama filmą internete tikiuosi, kad jis žiūrovams taps įsiklausymo, pakantumo ir supratingumo pratybomis. Juk tik šie dalykai visus nesutarimus gali padėti išspręsti be smurto, taikiu būdu”.

Dokumentinį filmą “Pasaulio virtuvė” tarptautinės sąmoningumo kėlimo kampanijos „16 dienų be smurto“ metu bus galima pasižiūrėti filmo “YouTube” kanale: