LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

„Pasaulio virtuvės“ kompozitorius Edvinas Minkštimas: toleranciją ugdo sąlytis su kitomis kultūromis

2014-12-09

Filmo „Pasaulio virtuvė“ garso takelį sukūrė pasaulinio garso pianistas ir kompozitorius Edvinas Minkštimas – ”Steinway” menininkas, daugelio tarptautinių konkursų laureatas, doktorantūros studijas baigęs prestižinėje Džiulijardo mokykloje Niujorke. Edvinas yra Vašingtono konservatorijos profesorius bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Pietų Karolinos ir kitų universitetų kviestinis profesorius. Magistro laipsnius jis įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Nacionalinėje Paryžiaus Konservatorijoje. Kviečiame paskaityti interviu su Edvinu apie Lietuvą, emigraciją, toleranciją ir, žinoma, virtuvę.

Ar tai buvo Tavo pirmas muzikinis kūrinys filmui? Kuo ypatingas tau buvo šio filmo garso takelio kūrimas?

Buvo muzikinių projektų filmams anksčiau, tačiau tai pirmas kūrinys filmui Lietuvoje.  Muziką rašyti šiam filmui nebuvo sunku, patiko. Tačiau kartu tai buvo ir iššūkis – parašyti muziką penkioms skirtingų kultūrų, likimo ir patirties filmo herojėms. Norėjau, kad muzika atspindėtų ne tik filmo herojų patirtį bet ir jų šalis, kultūrą ir muziką. Teko studijuoti romų, čečėnų, Jamaikos muzikinę kultūrą, būdingus instrumentus, atlikimo būdą. Stengiausi, kad herojų šalių tautinė muzika atsispindėtų filme. Rašant muziką gimė daug minčių, galbūt ateityje jos susidės į kūrinį.
Buvo smagu prisidėti prie labai įdomaus projekto ir bičiulės Aistės (Aistės Ptakauskės, filmo režisierės – red. past.) darbo.

Filmas pasakoja apie Lietuvoje gyvenančias užsienietes. Tu pats gyvenai keliose šalyse, šiuo metu gyveni JAV. Kiek Tau artima filmo tematika?

Artima nepažintų kultūrų tematika. Studijuojant  teko daug keliauti su koncertais, tačiau tai visai skirtinga patirtis nei gyvenimas kitoje šalyje. Mano pirma gyvenimo svetur patirtis buvo Prancūzijoje, kur nuvykau nepažindamas kultūros, nemokėdamas kalbos. Teko susikurti sau draugišką aplinką, pažinti kultūrą. Aš labai simpatizuoju filmo herojėms, nes nėra lengva Lietuvoje adaptuotis – čia nėra aukštas tolerancijos lygis. Tačiau Lietuvoje vyksta geros permainos, žmonės tampa atviresni pažinimui ir kitoms kultūroms.

Kas Tau pačiam labiausiai padėjo ugdyti toleranciją?

Sąlytis su kitomis kultūromis. Kai norom ar nenorom susiduri su kitokiais žmonėmis ir esi priverstas bendrauti – su bendrakursiais, su kolegomis. Tada atsiveri, pamatai, kad tie žmonės labai artimi savo mąstymu. Kuo daugiau sužinai, tuo labiau priimi.

Kiek svarbus yra nacionalinis identitetas Tau, gyvenusiam ir pažinusiam kelias kultūras ir, jei galima taip pavadinti, esančiam pasaulio piliečiu?

Visi mes esame kažkur gimę, galime save identifikuoti su kokia nors kultūra. Kiekvienam žmogui identitetas suteikia savigarbą. Tai yra gerai, jei neperauga į šovinizmą. Aš didžiuojuosi, kad esu lietuvis, ir pabrėžiu visus gerus dalykus, esančius Lietuvoje, visada ginu Lietuvą. Tuo pačiu mes mokomės iš kitų taip praturtindami savo gyvenimą kitose šalyse. Didžiavimasis savo šalimi ir kultūra yra geras dalykas, tačiau tai neturėtų peržengti ribų ir netapti netaktiškų veiksmų pateisinimu.

Kokia mėgstamiausia Tavo vieta Lietuvoje?

Sudėtingas klausimas. Labai mėgstu Birštoną, Druskininkus, labai patinka Klaipėdos senamiestis. Patinka Aukštaitijos ežerai ir Dzūkijos miškai. Daugiau laiko norėčiau praleisti Lietuvos gamtoje, nes kai atvykstu į Lietuvą, tai daugiausia laiko praleidžiu didmiesčiuose. Yra labai daug gražių vietų ir savo mėgstamiausią vietą dar teks atrasti!

Ką virtuvė reiškia Tavo gyvenime?

Man virtuvė yra tik funkcionali vieta. Kadangi pats neturiu laiko gaminti, tai labai džiaugiuosi kitų skaniai pagamintu maistu. Virtuvėje mano sugebėjimai dar neatrasti. Galbūt tai laukia ateityje!