LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Filmas „Pasaulio virtuvė“ pakvietė atverti duris ir širdis kitataučiams

2014-10-03

Vilniuje pristatytas naujas režisierės Aistės Ptakauskės dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“, kviečiantis susipažinti su penkiomis į Lietuvą gyventi iš užsienio šalių atvykusiomis moterimis. Jį netrukus nemokamai galės pamatyti ir kitų šalies miestų gyventojai.

Tikiuosi, kad filmas padės lietuviams atidaryti savo namų duris ir širdis žmonėms, kurie yra skirtingi“, – per filmo pristatymą pažymėjo NVO programos Lietuvoje, parėmusios filmo sukūrimą, direktorė Dovilė Šakalienė.

Dag Malmer Halvorsen

„Globalizacijos laikais mūsų visuomenėje neišvengiamai atsiranda įvairių tautybių ir kultūrų žmonių. Jų bijome, kai nesuprantame ir nepažįstame, – teigė D.Šakalienė. – Dešimt metų dirbdama žmogaus teisių srityje matau, kad geriausias vaistas nuo baimės ir neapykantos – pažinimas, o geriausia pažinti konkretų žmogų. Šis filmas bus mūsų kelio visuomenės, kurioje būtų gera visiems, link dalis.“

Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Dag Malmer Halvorsen apgailestavo, kad Europoje daugėja nepakantumo, smurto ir diskriminacijos atvejų. Būtent mažumos dažniausiai nukenčia nuo socialinės ir ekonominės atskirties bei žmogaus teisių pažeidimų.

Per pristatymą kalbėjęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas tvirtino: “Tikrai esame svetingi. Bet jei nesame ir nesuprantame to, tokie filmai padės suprasti.“

Filmo „Pasaulio virtuvė“ herojė aktorė Alicia atkeliavo iš JAV pagal studentų mainų programą ir rado meilę, diplomatė čečėnė Aminat nebegrįžo po oficialaus vizito Vilniuje – prasidėjo Grozno šturmas. Padirbėjusi gimtojoje Jamaikoje, Afganistane ir Zambijoje, inžinierė Keisha atvyko į Lietuvą magistrantūros studijų. Urugvajietė Marisa į protėvių žemę sugrįžo kartu su keturiais nepilnamečiais vaikais. Lietuvoje gimusi romė Božena ne sykį turėjo nuryti karčią piliulę, bet užsispyrimas neleido palūžti.

Arturas Zuokas

Juosta pasakoja ne tik apie sunkumus, kuriuos patiria imigrantai, bet ir kaip užsieniečiai praturtina Lietuvos visuomeninį, ekonominį bei kultūrinį gyvenimą. Kartu tai yra raginimas atkreipti lietuvių dėmesį į imigrantų teises, paskatinti būti atviresnius kitų kultūrų, tautybių ir rasių žmonėms, pasikalbėti, kas mus verčia jaustis svetimais, ir ištiesti pagalbos ranką tiems, kas šalia mūsų nesijaučia visiškai savais.

Spalio viduryje prasidės dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ turas per Lietuvą. Juosta bus parodyta dar 14 šalies miestų. Visos peržiūros nemokamos, po jų bus organizuojamos diskusijos su kūrėjais, herojėmis, žmogaus teisių ekspertais ir žiūrovais.

Spalio 14 d. “Pasaulio virtuvės” seansas vyks Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre “Aqua”, spalio 15 d. – Marijampolės kino teatre “Spindulys”, spalio 16 d. – Kaune, kino teatre „Romuva“, spalio 21 d. – Joniškio kultūros centre, spalio 22 d. – Tauragės kultūros centre, spalio 23 d. – Ukrinų kaimo bibliotekoje (Mažeikiai), spalio 28 d. – Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, spalio 29 d.- Anykščių menų inkubatoriuje, lapkričio 4 d. – Pakruojo Suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centre, lapkričio 5 d. – Radviliškio viešojoje bibliotekoje, lapkričio 6 d. – Panevėžio kino teatre “Garsas”, lapkričio 11 d. – Klaipėdoje, kino teatre “Forum Cinemas”, lapkričio 12 d. – Šiauliuose, kino teatre “Forum Cinemas”, lapkričio 15 d. – Alytaus kultūros ir komunikacijos centre.

Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO programa Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų iš renginio galite rasti čia.