LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Kovo 8-osios proga – filmo “Pasaulio virtuvė” premjera per LRT televiziją

2015-03-04

Sekmadienį, kovo 8-ąją įvyks dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ premjera televizijos ekranuose: sekmadienį 20.30 val. filmas bus rodomas “LRT Kultūra” kanalu.

Šiemet kovo 8-ąją įvyks ne tik filmo premjera televizijos eteryje, bet ir tarptautinė filmo premjera – tądien „Pasaulio virtuvė“ bus parodyta Islandijos sostinėje Reikjavike. Peržiūra taps vienu iš renginių, skirtų pažymėti Tarptautinei moters dienai.

„Taip susiklostė, kad kovo 8-oji mūsų projektui visuomet buvo svarbi data. Simboliška, kad tarptautinė ir televizinė filmo premjera vyksta praėjus lygiai vieneriems metams nuo pirmojo mūsų projekto pristatymo visuomenei, lygiai dvejiems metams nuo pirmojo „Pasaulio virtuvės“ sceninio pastatymo, kuris įvyko Vilniaus Kameriniame teatre, ir prabėgus lygiai trejiems metams nuo pirmojo pjesės skaitymo Vilniaus Jaunimo teatre, – sakė režisierė Aistė Ptakauskė. – Šis projektas tvirtai susietas ne tik su migrantų, bet ir su moterų teisių, lygių galimybių temomis.“

Praėjusių metų spalio pradžioje pristatytas filmas „Pasaulio virtuvė“ jau aplankė per 15 Lietuvos miestų ir miestelių. Juostos peržiūrose dalyvavo įvairaus amžiaus ir profesijų žiūrovai – moksleiviai, studentai, mokytojai, politikai, verslininkai ir kt. Po kiekvienos peržiūros vyko žiūrovų diskusijos su filmo kūrybine grupe, herojėmis ir žmogaus teisių ekspertais. Kūrybinė grupė džiaugiasi, kad daugelyje seansų dalyvavo ir mūsų šalyje gyvenantys užsieniečiai, iš Meksikos, Latvijos, Armėnijos, Italijos, Baltarusijos ir kitų šalių atvykę į Lietuvą studijuoti, kurti šeimos ar verslo.

Ne vienas žiūrovas jau kreipėsi į projekto komandą dėl galimybės filmą „Pasaulio virtuvė“ parodyti savo mieste, organizacijoje ar universitete. Tokiu būdu filmo peržiūras jau organizavo su migrantais dirbančios organizacijos „Centras Plius“, Migrantų mokymo centras, Europos lygių galimybių institutas, Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos edukologijos universitetas, Europos humanitarinis universitetas, VU Tarptautinė verslo mokykla, Rotary klubai, Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija ir kt. Po šių peržiūrų sėkmės nuspręsta suteikti galimybę savo seansus surengti dar platesniam žiūrovų ratui – žiūrovai pakviesti patys organizuoti filmo peržiūras.

Praėjus mėnesiui nuo šios kampanijos pradžios, iniciatyvą organizuoti peržiūras jau išreiškė šimtai žiūrovų, kurių didelė dalis yra vidurinių mokyklų mokytojai, manantys, kad šis filmas yra ypač aktualus jauniems žmonėms, svajojantiems apie „lengvą“ gyvenimą svetur. Anot pedagogų, filmas parodo tikruosius išbandymus, su kuriais susiduria migrantai ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Be to, juosta „Pasaulio virtuvė“ kaip filmas skatinantis atvirumą, bendravimą ne tik su Lietuvoje gyenančiais užsieniečiais, bet ir su tautinių mažumų atstovais.

Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO Programa Lietuvoje. Projekto partneris – LRT.