LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Naujas tyrimas parodys, kuri Lietuvos savivaldybė atviriausia kultūrinei įvairovei

2015-02-23

Siekiant įvertinti, kaip skirtingos savivaldybės pasiruošusios priimti atvykėlius iš kitų šalių – suteikti informaciją ne lietuvių kalba, mokyklose mokyti užsieniečių vaikus, padėti atvykusiesiems susirasti darbą ir integruotis – bus atliktas tyrimas, kurį inicijuoja dokumentinio filmo “Pasaulio virtuvė” kūrybinė komanda, bendradarbiaudama su Lietuvos socialinių tyrimų centro  Etninių tyrimų institutu.

Lietuvoje, kur imigrantų kiekis viršija kiek daugiau negu vieną procentą gyventojų – o tai vienas mažiausių rodiklių Europos Sąjungoje – svarbu suprasti, kaip visuomenė ir valdžios institucijos yra pasiruošusios priimti tuos, kurie nori atvykti gyventi, dirbti Lietuvoje, prisidėti kuriant mūsų šalies visuomenę.

Dokumentinio filmo apie Lietuvoje gyvenančias užsienietes „Pasaulio virtuvė“ režisierė Aistė Ptakauskė sakė, kad tokį tyrimą inicijuoti paskatino filmo turas po Lietuvą, įvykęs praėjusių metų rudenį. Turo metu buvo aplankyta 15 Lietuvos miestų, kiekviename mieste po filmo peržiūros vyko diskusijos su vietos gyventojais.

„Pastebėjome, kad Lietuvoje požiūris į imigrantus labai skirtingas. Kai kuriuose miestuose jų gyvena daugiau, kituose – mažiau, bet tikriausiai nėra savivaldybės, kurioje negyventų iš pačių įvairiausių šalių (Baltarusijos, Ukrainos, Meksikos, Italijos) atvykusių žmonių. Nustebome sužinoję, kad Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai neretai pasigenda elementarios informacijos anglų kalba ir kitos pagalbos, kuri palengvintų jų integraciją mūsų šalyje, – pasakojo A. Ptakauskė. – Nutarėme labiau pasigilinti į situaciją skirtingose savivaldybėse ir tuo pačiu paskatinti vietos valdžią atkreipti  dėmesį į jų regione gyvenančius užsieniečius, būti svetingesniems, sudaryti iš svetur atvykusiems žmonėms sąlygas praturtinti vietos bendruomenę.”

“Europos Komisija pabrėžia būtinybę įgyvendinti veiksmingą integracijos politiką, užtikrinant įvairaus lygmens valstybės institucijų dalyvavimą padedant skirtingoms etninėms grupėms – imigrantams, užsieniečiams, tautinėms mažumoms – įsijungti į daugumos visuomenės gyvenimą. Reikėtų pabrėžti, kad vis svarbesnį vaidmenį šiame procese įgauna ne centrinė, o vietos valdžia, esanti arčiausiai gyventojų”, – sakė tyrimui vadovaujantis Lietuvos socialinių tyrimų centro Etninių tyrimų instituto ekspertas Dr. Karolis Žibas.

Visos Lietuvos savivaldybės pakviestos dalyvauti tyrime atsakant į klausimus apie tai, kaip kiekvienoje iš jų sprendžiami užsieniečius liečiantys klausimai, susiję su darbo paieška, švietimu, būstu, socialinės apsaugos ir sveikatos priežiūros paslaugomis, politiniu dalyvavimu, antidiskriminacine politika, lygiomis galimybėmis ir lyčių lygybe bei pačios savivaldybės infrastruktūra.

Tyrimas pradedamas vasario 23 d. Jo rezultatai bus pristatyti balandžio pradžioje. Trys atviriausios Lietuvos savivaldybės bus apdovanotos: jų gyventojams bus surengtos nemokamos filmo “Pasaulio virtuvė” peržiūros.

Dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“ supažindina su penkiomis moterimis, kurios į mūsų šalį atsikraustė įvairiais laikotarpiais iš įvairių valstybių ir dėl įvairių priežasčių. Juosta skatina susimąstyti apie tai, ką patiria, kaip jaučiasi, ir kaip naujus namus kuria žmonės, likimo atblokšti į Lietuvą. Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO programa Lietuvoje.