LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Nemokamą filmo „Pasaulio virtuvė“ DVD galės gauti kiekvienas žiūrovas

2015-02-05

„Pasaulio virtuvė “, dokumentinis filmas apie Lietuvoje gyvenančias užsienietes  pereitais metais apkeliavęs didžiausius Lietuvos kino teatrus ir kultūros centrus, šiais metais taps prieinamas kiekvienam žiūrovui bet kuriame Lietuvos kampelyje. Nuo vasario 4 iki kovo 31 d. žiūrovai gali atsisiųsti nemokamą filmo DVD ir atidaryti savo „Pasaulio virtuvę“, tai yra patys organizuoti nemokamą filmo seansą savo draugams, šeimai, bendraminčiams, mokiniams ar studentams.

Spalio pradžioje pristatytas filmas „Pasaulio virtuvė“ jau aplankė per 15 Lietuvos miestų ir miestelių. Juostos peržiūrose dalyvavo įvairaus amžiaus ir profesijų žiūrovai – moksleiviai, studentai, mokytojai, politikai, verslininkai ir kt. Po kiekvienos peržiūros vyko žiūrovų diskusijos su filmo kūrybine grupe, herojėmis ir žmogaus teisių ekspertais. Filmo “Pasaulio virtuvė” kūrybinė grupė džiaugiasi, kad daugelyje seansų dalyvavo ir mūsų šalyje gyvenantys užsieniečiai, iš Meksikos, Latvijos, Armėnijos, Italijos, Baltarusijos ir kitų šalių atvykę į Lietuvą studijuoti, kurti šeimos ar verslo.

Ne vienas žiūrovas jau kreipėsi į projekto komandą dėl galimybės filmą „Pasaulio virtuvė“ parodyti savo mieste, organizacijoje ar universitete. Tokiu būdu filmo peržiūras jau organizavo su migrantais dirbančios organizacijos „Centras Plius“, Migrantų mokymo centras, Europos lygių galimybių institutas, Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos edukologijos universitetas, Europos humanitarinis universitetas, VU Tarptautinė verslo mokykla, Rotary klubai, Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija ir kitos organizacijos. Po šių peržiūrų sėkmės nuspręsta suteikti galimybę savo seansus surengti dar platesniam žiūrovų ratui.

„Džiaugiamės, kad mūsų žiūrovai aktyviai su mumis dalijasi savo įspūdžiais, nuomonėmis ir lūkesčiais, – sakė filmo režisierė Aistė Ptakauskė. – Iš jų laiškų aiškiai matome, kad filmą nori pamatyti skirtingos bendruomenės ir organizacijos įvairiausiose Lietuvos vietose.  Tad nusprendėme patiems žiūrovams perleisti iniciatyvą organizuoti filmo peržiūras: sukūrėme nesudėtingą filmo užsakymo sistemą ir kelis smagius žaidimus ir užduotis, kurie padės į peržiūras susirinkusiems žiūrovams daugiau pašnekėti apie filme iškeltus klausimus: toleranciją, vyrų ir moterų padėties skirtumus, visuomenės baimes, svetingumą ar jo trūkumą. Tikimės, kad mūsų filmas paskatins vienytis visus bendraminčius, kurie mūsų šalyje nori skleisti svetingumą ir kultūrinę įvairovę.“

Režisierės Aistės Ptakauskės dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“ supažindina su penkiomis moterimis, kurios į mūsų šalį atsikraustė įvairiais laikotarpiais iš įvairių valstybių ir dėl įvairių priežasčių. Vietą gyventi ne visada pasirinksi – meilė, darbas, studijos, protėvių kraujas ar net karas taip pasuka gyvenimo kelią, kad atsiduri visiškai neažįstamame pasaulio krašte. Filmas “Pasaulio virtuvė” skatina susimąstyti apie tai, ką patiria, kaip jaučiasi, ir kaip naujus namus kuria žmonės, likimo atblokšti į Lietuvą.

Užsisakyti filmo „Pasaulio virtuvė“ DVD paprasta: tereikia užpildyti anketą projekto svetainėje adresu http://www.pasauliovirtuve.eu/atidarykit-savo-pasaulio-virtuve/. Suplanavusiems prasmingą peržiūrą ir tinkamai užpildžiusiems anketą žiūrovams paštu bus išsiųstas ne tik filmo DVD, bet ir pagalbinė knygelė su pasiūlymais, kaip galima smagiai ir įdomiai aptarti filmą po peržiūros.

Nepriklausomų „Pasaulio virtuvės“ peržiūrų projektas prasidės vasario 4 d. ir vyks iki kovo 31 d. Visus, kurie su projekto komanda pasidalins peržiūros įspūdžiais ir fotografijomis, organizatoriai apdovanos „Pasaulio virtuvės“ marškinėliais.

Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO programa Lietuvoje.