LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Vito vakarieniauja su mūsų šeima.

Vilniečio Kęstučio šeima amerikietį Vito vaišino NORI suktinukais

Mano šeima jau trečią kartą priima mokinius ir studentus iš įvairių šalių, trumpesniam ar ilgesniam laikui ir toliau planuojame tai daryti – kitąmet 3 mėnesius pas mus gyvens mokinė iš Meksikos.
Vito iš JAV buvo apsistojęs pas mus namuose porą dienų prieš ir po savo savanoriškos sporto vadovo vaikų stovykloje praktikos.
Pirma mes jį supažindinome su lietuviška virtuve, vaišinome patiekalais, kurių jis niekada nėra ragavęs – namuose kepta duonos, naminių sūrių, na ir, žinoma, šaltos, rausvos spalvos sriubos!!! – šaltibarščių.
Be lietuviškų patiekalų, vaišinome ir mūsų mėgstamais kitų šalių patiekalais – Prancūzijos, Italijos, Indijos ir Japonijos.

Recipe

Patiekalo nuotrauka

NORI suktinukai su džiovintais jūrų dumbliais ir specialiais suši ryžiais (Japonija)

Nesudėtingas, smagus ir sveikas užsiėmimas, kai ant stalo patiekiame tik ingredientus, o visi valgytojai patiekalus sau pasidaro patys.

Ingredientai:

Specialūs suši ryžiai, pagardinti ryžių acto, cukraus ir sake mišiniu, džiovinti jūros dumblių lapai (nori lapą sukarpome į keturias dalis, kad išeitų į delną telpantis, patogus laikyti ir atsikąsti suktinukas), sojos padažas, šviežios sūdytos lašišos ir tuno filė, krevetės, vasabi pasta, sezamo sėklos, pjaustyti juostelėmis avokadai, agurkai, morkos, paprika, smulkinti marinuoti sojos padaže mangai, marinuoti imbierai, svogūno laiškai.

Paruošimas:

Supjaustykite juostelėmis daržoves ir ir žuvies filė.
Išvirkite ryžius: 175 g. specialių sušiams skirtų ryžių (prieš verdant reikia atidžiai išplauti, kol vanduo bus skaidrus), 200 ml. vandens. Kai vanduo pradeda virti, puodą uždenkite dangčiu ir virkite 4-5 minutes, neatidenginėkite puodo. Tuomet išjunkite ugnį ir palaikykite taip ryžius 10 minučių. Ryžiai turi išbrinkti ir sugerti vandenį. Užpilkite ryžius padažu. Atsargiai išmaišykite.

Padažas gaminamas taip:

1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis cukraus
2 šaukštai ryžių acto

Šie ingredientai kaitinami, kol ištirps. Juo užpilkite ryžius ir išmaišykite juos. Kai ryžiai atauš, galima pradėti gaminti suši.

Paimkite paruoštą delno dydžio lapą jūros dumblių į kairę ranką (kairiarankiams – atvirkščiai). Lazdelėmis išdėliokite virtus suši ryžius vientisu sluoksniu ant dumblių lapo vidurio, ant ryžių juostele sudėkite lašišą ir pasirinktas daržoves taip, kad susukus jos būtų NORI suktinuko viduryje, tačiau nedaug, kad liktų laisvo dumblių lapo susukus – suktinukas bus tvirtesnis. Kiekvieno suktinuko pagrindas – ryžiai – lieka, o kitus ingredientus rinkitės vis kitokius, atraskite naują skonį, improvizuokite.

NORI suktinukas valgomas pavilgius į sojos padažą ir vasabi pastą.

Skanaus!

What I learned

Sužinojome įdomių dalykų apie kelias valstybes, kuriose Vito dirbo kaip savanoris – JAV, Meksiką, Braziliją ir Nikaragvą – šių šalių kultūrą ir problematiką.
Sutiktų žmonių dėka Lietuva Vito pasirodė labai artima ir jauki šalis – jis sako, kad ji tapo jo antraisiais namais ir jis mielai čia sugrįžtų. Šiuos jausmus jis aprašė savo paskyroje Facebook’e.