LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Iš Bukarešto – idėjos apie toleranciją ir aktyvią visuomenę

2014-06-17

Gegužės 8-11 dienomis „Pasaulio virtuvės“ režisierė Aistė Ptakauskė ir projekto komunikacijos vadovė Gintarė Kavaliūnaitė viešėjo Rumunijos sostinėje Bukarešte vykusiame nevyriausybinių organizacijų festivalyje „ONGFest“, kuriame pristatė projektą, užmezgė įdomių pažinčių su kitų šalių nevyriausybinėmis organizacijomis, sėmėsi žinių apie nacionalinių mažumų integraciją, piliečių mobilizavimo praktikas.

20140509_114921 iliustr

„ONGFest“ laikomas svarbiausiu Rumunijos pilietinės visuomenės renginiu po atviru dangumi. Prie jo organizavimo prisideda NVO Programos Rumunijoje ir Bukarešto savivaldybės parama. Renginio tikslas – motyvuoti Rumunijos ir kitų šalių piliečius aktyviai dalyvauti bendruomenės, visuomenės gyvenime bei nevyriausybinių organizacijų veikloje.

Šių metų „ONGFest“ tema – įvairovė, tolerancija ir solidarumas bei kova prieš diskriminaciją. Buvo dalinamasi patirtimi, kaip paskatinti visuomenę aktyviau dalyvauti pilietiniame gyvenime, pastebėti ir užkirsti kelią diskriminacijai, neapykantos kurstymui.

„Pasaulio virtuvės“ komanda kolegoms iš Rumunijos ir kitų Europos šalių pristatė savo projektą, pasidalijo darbo su migrantais ir tautinėmis mažumomis patirtimi, taip pat dalyvavo teminėse diskusijose. A. Ptakauskė rumunų asociacijos „Romano Butiq“ suorganizuotoje diskusijoje analizavo gerąsias praktikas ir iššūkius romų integracijos srityje. Susitikimas vyko Bukarešto Romų kultūros muziejuje. G. Kavaliūnaitė dalyvavo Rumunijos žiniasklaidos stebėjimo agentūros „ActiveWatch“ organizuotoje diskusijoje apie piliečių įtraukimo ir mobilizavimo praktikas Europos šalyse.

20140510_164743 iliustr

 

Renginyje dalyvavo apie 150 nevyriausybinių organizacijų iš Rumunijos, Bulgarijos, Estijos, Vengrijos, Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, Slovakijos, Slovėnijos, Norvegijos, veikiančių įvairiausiose srityse, pradedant suaugusiųjų švietimu, savanorišku darbu ligoninėse, vaikų namuose, kova už etninių, seksualinių ir kitokių mažumų teises, baigiant žaliųjų organizacijomis ir savanoriais gelbėtojais. Organizatorių duomenimis, renginyje lankėsi apie 25 tūkstančius lankytojų.

„Pasaulio virtuvei“ didžiulį įspūdį padarė renginyje dalyvavusių organizacijų gausa, jų narių kultūrinė įvairovė. Atrodė, kad jaunas ir senas, rumunas ir romas, vyras ir moteris – didžiulis skaičius rumunų dalyvauja vienos iš organizacijų veikloje, randa užsiėmimus pagal savo gebėjimus, pomėgius ir įsitikinimus. Dėkojame organizatoriams, parėmusiems „Pasaulio virtuvės“ kelionę.