LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Kovo 8-osios proga – tarptautinė lietuviško filmo premjera Islandijoje

2015-03-04

Šį savaitgalį kelionę po pasaulio kino sales pradeda lietuviškas dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“. Sekmadienį, kovo 8-ąją, kino juosta apie Lietuvoje gyvenančias imigrantes bus parodyta Islandijos sostinės Reikjaviko kino teatre „Bio Paradis“.

Filmo peržiūra – vienas renginių, skirtų pažymėti Tarptautinei moters dienai Islandijoje. Ją organizuoja Islandijos imigrantes vienijanti organizacija W.O.M.E.N., kuri bendradarbiavo kuriant tiek lietuvišką filmą, tiek jo sklaidos kampaniją. „Pasaulio virtuvę“ galės pasižiūrėti visi norintys Reikjaviko gyventojai.

„Filmas man paliko didžiulį įspūdį. Režisierei pavyko į 70 minučių sutalpinti tiek daug istorijų, klausimų ir jausmų. Tai labai universali juosta. Svarbu tai, kad ji nepasako visko iki galo, o palieka žiūrovams erdvės mąstyti,“ sakė filmo pristatymą Reikjavike inicijavusios organizacijos W.O.M.E.N. vadovė Anna Wozniczka.

„Džiaugiamės ir didžiuojamės kvietimu parodyti „Pasaulio virtuvę“ Islandijoje, ir ypač – Tarptautinės moters dienos proga. Tai mūsų darbo įvertinimas, kuris parodo, kad migrančių istorijas pavyko atskleisti universaliai, kad panašūs išbandymai laukia ne tik Lietuvoje, bet, matyt, visame pasaulyje gyvenančių žmonių, kuriems likimas lemia persikelti gyventi svetur,“ sakė filmo režisierė Aistė Ptakauskė.

Praėjusių metų spalio pradžioje Lietuvoje pristatytas filmas „Pasaulio virtuvė“ jau aplankė per 15 Lietuvos miestų ir miestelių. Juosta supažindina su penkiomis moterimis, kurios į mūsų šalį atsikraustė iš Urugvajaus, Čečėnijos, Jamaikos ir kitų šalių, kiekviena – dėl skirtingų priežasčių. Filmas “Pasaulio virtuvė” skatina susimąstyti apie tai, ką patiria, kaip jaučiasi, ir kaip naujus namus kuria žmonės, likimo atblokšti į kitą šalį.

Tarptautinės filmo peržiūros taip pat jau numatytos ir JAV, Slovėnijoje, Italijoje, Tailande, Maltoje. Kovo 8-ąją įvyks ir televizinė filmo premjera LRT Kultūros kanalu.

Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO Programa Lietuvoje.