LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai pasakos, ką jiems reiškia Lietuva

2014-03-04

Lietuvoje gyvenantys įvairių tautų ir kultūrų žmonės kviečiami sudalyvauti fotosesijoje „Ką man reiškia Lietuva?“ ir pasidalinti savo gyvenimo Lietuvoje istorijomis. Kovo 8 d. 13 val. Vilniuje, „Artotekoje“ vyksiantį renginį „Pasaulio virtuvė Lietuvoje“ organizuoja dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ kūrėjai. Rugsėjį žiūrovus pasieksiantis filmas papasakos penkių mūsų šalyje gyvenančių kitataučių moterų istorijas.

Renginys ir filmas – tai dalis svetingumo skatinimo kampanijos „Pasaulio virtuvė“, kviečiančios susimąstyti, kas mus verčia jaustis svetimais, raginimas ištiesti pagalbos ranką tiems, kas šalia mūsų nesijaučia visiškai savais. Renginio dalyviai – tiek lietuviai, tiek užsieniečiai – kviečiami atsinešti daiktą, kuris jiems simbolizuoja Lietuvą, ir sudalyvauti specialioje fotosesijoje “Ką man reiškia Lietuva?”. Ši smagi akcija padės tiesti supratimo ir bendravimo tiltus tarp atvykusiųjų ir vietinių.

„Ką Lietuva reiškia žmogui, atvykusiam čia gyventi iš Urugvajaus, JAV, Etiopijos ar kito krašto? Kiekvieno asmeninė patirtis kitokia… Lietuvą kiekvienas čia gyvenantis užsienietis sieja su savo asmenine patirtimi, mato savitu kampu, kuriuo galbūt nematome mes, čia gyvenantys visą gyvenimą. Pasidalinsime patirtimis, mokysimės vieni iš kitų, – sakė filmo „Pasaulio virtuvė“ režisierė Aistė Ptakauskė. – Renginys visiems atviras: kviečiame užeiti kiekvieną, kurio širdis atvira ir svetinga, ir padėti mums kurti svetingą atmosferą Lietuvoje.“

Kurdama filmą „Pasaulio virtuvė“ Aistė Ptakauskė susitiko su dešimtimis Lietuvoje gyvenančių kitataučių, išklausė netikėčiausias jų gyvenimo istorijas: vienus į mūsų šalį atvedė studijos, darbas, kitus – meilė, savo šaknų paieškos, trečius – sudėtinga situacija jų tėvynėje. Anot filmo kūrėjos, žvilgsnis į Lietuvą iš šalies lietuviams gali būti netikėtas ir netgi maloniai džiuginantis – užsieniečiai mūsų šalį dažnai mato pozityviau nei patys lietuviai.

„Pasaulio virtuvė Lietuvoje“ vyks kovo 8 d. 13 val. „Artotekoje“ (A. Strazdelio g. 1, Vilnius). Renginyje skambės ištraukos iš uzbekų kilmės lietuvių kompozitorės Nailios Galiamovos naujausio kūrinio “Išsvajotasis Paryžius”. Kaip ir dokumentinio filmo herojės, Uzbekijoje gimusi kompozitorė Lietuvoje atrado palankią kūrybai dirvą ir daug įkvepiančių bendraminčių. Dvi iš jų, pianistė Eglė Andrejevaitė ir sopranas Viktorija Miškūnaitė, kaip tik ir pristatys naujausią kompozitorės kūrinį “Pasaulio virtuvės” svečiams. Taip pat bus reta galimybė pabendrauti ir su pačia kompozitore.
„Pasaulio virtuvės“ herojė – Lietuvoje gyvenanti JAV aktorė ir režisierė Alicia Gian – specialiai šiam renginiui paruoš dainą lietuvių kalba.

Renginio svečiai galės daugiau sužinoti apie Lietuvos užsieniečių gyvenimo virtuvę ir netgi išmokti naujų dalykų. Pavyzdžiui, kulinarė iš Urugvajaus Marisa Leonavičienė pamokys maisto ruošimo gudrybių. Romų integracijos namų vadovė Božena Karvelienė pristatys autentiškų romų rankdarbių kolekciją. Jordana Gonzales iš Kosta Rikos galės pamokyti ispanų kalbos. Baltijos čečėnų bendrijos pirmininkė Aminat Saijeva pasakos apie savo šalį – Čečėniją.