LT EN

Rėmėjai

Informacinis partneris

Partneriai

Istorija

2014-01-25

“Pasaulio virtuvė” užgimė 2012 metų lapkritį, kai Lietuvoje vyko kasmetinė pilietinė akcija “16 dienų be smurto prieš moteris”. Vienas iš akcijos organizatorių, JAV ambasada Vilniuje, paprašė Aistės Ptakauskės sukurti spektaklį, kuris gražiai ir prasmingai užbaigtų visą renginių ciklą. Aistei kilo mintis atkreipti lietuvių dėmesį į šiaip jau mažai pastebimą moterų grupę – moteris migrantes, kurios į Lietuvą atsikraustė iš kitų šalių ir kultūrų. Kuo jos skiriasi nuo lietuvių, o kuo į jas panašios? Kokių džiaugsmų, ir kokių sunkumų jos patiria Lietuvoje? Ar tos patirtys būdingos tik joms, ar kartas nuo karto jos ištinka kiekvieną Lietuvos gyventoją?

Ruošdama spektaklį, Aistė apklausė per tuziną moterų iš įvairių šalių: Estijos, Moldovos, Uzbekistano, JAV, Etiopijos, Urugvajaus, JAV, Čečėnijos ir kitur. Galiausiai, 2012 metų gruodžio 8 dieną septynios iš šių moterų susirinko Valstybinio jaunimo teatro Dalios Tamulevičiūtės salėje, kad pasidalytų su žiūrovais istorijomis apie savo gyvenimą Lietuvoje. Spektaklis iššaukė neįtikėtiną susidomėjimą ir palaikymą.

Mes nežinojome, kad visai greta mūsų gyvena tokių įdomių žmonių!
Mes supratimo neturėjome, kiek daug nuostabių dalykų vyksta Lietuvoje!
Mes pamatėme save ir savo šalį visai kitomis akimis!

Tokios buvo dažniausiai pasikartojančios žiūrovų reakcijos. Spektaklį užsimanė pamatyti ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų gyventojai. Tapo akivaizdu, kad lietuviai dažnai atrodo šalti ir nesvetingi ne todėl, kad iš prigimties yra pikti ir įtarūs, o paprasčiau dėl to, kad mažai žino apie tai, kaip jaučiasi ir ką veikia į Lietuvą iš užsienio atsikraustę žmonės. Spektaklis aiškiai parodė, kad noras tai sužinoti tikrai yra, ir kad jis didelis. Tada ir gimė idėja “Pasaulio virtuvę” išvystyti į pilnametražį dokumentinį filmą, kuris galėtų pasiekti visus Lietuvos kampelius.

Žiniasklaida apie spektaklį “Pasaulio virtuvė”

Spektaklio pristatymas: